Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Closed TopicStart new topic
> Moja koncepcja cms-a, Czy dobra ?
scanner

Grupa: Zarząd

Cytat(Diwi @ 1.10.2005, 23:20 ) *
NO tak ale wtedy zapychamy strasznie bazę rekordami. IMHO lepiej wrzucić wszystko do jednej kolumny niż mieć bardzo dużo rekordów. Wg twojego rozwiązania dla n liczby użytkowników miałbym tyle rekordów:

n = ilość userów
v = ilość dodatkowych atrybutów

ilosc_rekordow = n*v

I jest jakiś sens zapychać tak bazę ? Jak dla mnie to lepiej puścić explode w skrypcie niż mieć zapchaną bazę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam

Z takikm podejściem, to zacznij lepiej sadzić kwiatki.

A jak myślisz, po co wymyslono bazy danych? Z twoim podejściem, to równie dobrze mozesz napisać wszystko na plikach - efekt będzie ten sam.

Skoro bazy danych składają się (między innymi) z tabel, tabele z kolumn a kolumny maja różne typy, to najlogiczniejszym rozwiązaniem jest korzystanie z tego.
To co Ty próbujesz zrobić jest tak bardzo nielogiczne i udziwnione, że zapewniam Cię, że polegniesz przypierwszej próbie implementacji tego zagadnienia.

Wierz mi, że widziałem bazy danych (produkcyjne, nie testowe), które w pojedyńczej tabeli miały po kilka milionów rekordów a import takiej bazy w Oracle9 potrafił trwać i godzinę - i jakoś producent oprogramowania (firma z 15letnim doświadczeniem) nie wpadł na pomysł, żeby wpychac wszystko w jedno pole. To jest absurd.

Wręcz przeciwnie - powiem Ci, że czasami (często? - zalezy od problemu) stosuje się nadmiarowość danych - oczywiście z zachoweaniem zdrowego rozsądku - właśnie po to, zeby zapewnić sobie przerzucenie jaknajwiększej ilości obliczeń na SQL.

Pozatym - porównaj sobie szybkośc działania wyspecjalizowanego silnika bazy, którego podstawą działania jest mielenie ton informacji a prościutyka funkcyjke explode... Pomyśl nad narzutem prędkości i zuzycia pamięci, które te explode spowoduje.

Jeszcze raz: zastanów się,. dlaczego bazy danych maja typy pól, tabele i wszelkie inne mechanizmy. A póżniej pomyśl nad tym, co chcesz zrobić. Szkoda Twojego czasu i pieniędzy na prąd.
Go to the top of the page
+Quote Post
Diwi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hehe, no i wykopaliście mój temat sprzed prawie roku.

Cytat
Z takikm podejściem, to zacznij lepiej sadzić kwiatki.

A jak myślisz, po co wymyslono bazy danych? Z twoim podejściem, to równie dobrze mozesz napisać wszystko na plikach - efekt będzie ten sam.

Skoro bazy danych składają się (między innymi) z tabel, tabele z kolumn a kolumny maja różne typy, to najlogiczniejszym rozwiązaniem jest korzystanie z tego.
To co Ty próbujesz zrobić jest tak bardzo nielogiczne i udziwnione, że zapewniam Cię, że polegniesz przypierwszej próbie implementacji tego zagadnienia.

Wierz mi, że widziałem bazy danych (produkcyjne, nie testowe), które w pojedyńczej tabeli miały po kilka milionów rekordów a import takiej bazy w Oracle9 potrafił trwać i godzinę - i jakoś producent oprogramowania (firma z 15letnim doświadczeniem) nie wpadł na pomysł, żeby wpychac wszystko w jedno pole. To jest absurd.

Wręcz przeciwnie - powiem Ci, że czasami (często? - zalezy od problemu) stosuje się nadmiarowość danych - oczywiście z zachoweaniem zdrowego rozsądku - właśnie po to, zeby zapewnić sobie przerzucenie jaknajwiększej ilości obliczeń na SQL.

Pozatym - porównaj sobie szybkośc działania wyspecjalizowanego silnika bazy, którego podstawą działania jest mielenie ton informacji a prościutyka funkcyjke explode... Pomyśl nad narzutem prędkości i zuzycia pamięci, które te explode spowoduje.

Jeszcze raz: zastanów się,. dlaczego bazy danych maja typy pól, tabele i wszelkie inne mechanizmy. A póżniej pomyśl nad tym, co chcesz zrobić. Szkoda Twojego czasu i pieniędzy na prąd.

W zupełności się z tobą zgodze. Ten post był pisany bez przemyślenia. W ostateczności zaplanowałem wrzucić każdy element do osobnej kolumny (uznałem że to najlepsze rozwiązanie)

Pozdrawiam
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Cytat(Diwi @ 14.07.2006, 09:06 ) *
Hehe, no i wykopaliście mój temat sprzed prawie roku.

Ups.. spojrzałem tylko na datę ostatniego posta.
Na wszelki wypadek zamykam, skoro temat już wyczerpany (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Closed TopicStart new topic
11 Użytkowników czyta ten temat (11 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 17:17